Про проблемні квартири у Львові: відповіді

08.04.2016

Є кілька варіантів квартир, придбавши які Ви набудете додаткових клопотів. Розглянемо їх в подробицях.

Усі варіанти, які ми наводимо в цій статті, можна спостерігати при попередньому огляді квартири чи на етапі вивчення документів. Для того, щоб не опинитися в програшній ситуації при покупці нерухомості - вкладайте свої кошти в такі угоди з обережністю. У цьому Вам допоможе інформація, подана нижче.

Люди похилого віку та малолітні діти, прописані у квартирі

Необхідно уважно перевірити нерухомість, де проживають діти. Навіть якщо вони участі у приватизації не брали, можуть бути прописані у даній квартирі. Утакому випадку вони можуть звернутися до суду, який може стати на захист дітей. Тоді частина придбаної Вами житлової площі може бути заново приватизована на їхню користь, якщо визнають незаконною попередню приватизацію, - і ви набудете додаткових співвласників.

Не отримавши дозволу територіального органу опіки та піклування, жоден нотаріус, який дотримується закону, не здійснюватиме відчуження нерухомого майна, в якому є чи може бути частка осіб, над якими здійснюється опіка чи піклування на законних підставах, або малолітніх дітей.

Зі Львова про проблеми при покупці квартириДодатково варто розуміти різницю між правом власності на нерухомість і фактом реєстрації у квартирі, адже проживання не дає майнових прав, не дозволяє відчужувати чи володіти житловою площею. Також не завадить простежити, куди прописуються малолітні діти після укладання угоди. Незважаючи на те, що цими питаннями повинна займатися саме опікунська рада, додаткова обережність стане Вам у нагоді. Адже за умови погіршення житлових умов, що спричинені фактом відсутності житлової площі, куди повинні прописатися діти після продажу квартири, суд може надати таким особам право користуватися до досягнення їх повноліття квартирою, яка вже була Вами придбана.

Схожий випадок може трапитися при купівлі квартири, коли діти з неблагополучних сімей проживають в інтернаті, але мають право на володіння майном та претендують на частку батьківського житла. В такому випадку суд має право анулювати угоду.
Також право залишатися у квартирі, яку придбали, мають люди похилого віку, яким немає куди прописатися після укладення угоди. Такі ситуації відбуваються, коли наявний договір довічного утримання, навіть при умові, що сама людина не являється власником обєкта відчуження.

Коли квартирою володіють недієздатні особи

Купуючи квартиру, Ви можете стати жертвою злого умислу чи нодобросовісності власників, які, перебуваючи на обліку в психоневрологічному або наркологічному диспансері, мають можливість анулювати уогоду купівлі-продажу, мотивуючи це тим, що на момент її укладання буди недієздатними.

Двоє чи декілька власників

Якщо квартира, що продається, являється власністю особи за документами, варто впевнетися, що ніхто більше не претендує навіть на найменшу частку житлової площі. Оскільки навіть декілька відсотків у власності інших осіб потребують нотаріально засвідченої згоди на відчуження.

Приблизно за такою ж схемою необхідно укладати угоду по квартирі, яку власник придбав, перебуваючи у шлюбі. Якщо один з подружжя не дасть згоди на продаж, угода не вважатиметься можливою.Таке відбувається внаслідок того, що, згідно сімейного кодексу України, усе придбане за час перебування у шлюбі майно вважається спільною власністю, не залежно від того, хто є власником, згідно документів.

Одержана у спадок квартира

Купуючи квартиру, яка була отримана у спадок, варто бути обережними, особливо якщо власник набув прав нещодавно. В цьому випадку може виявитися, що існують також інші особи, що претендують на даний об"єкт нерухомості і , якщо вони звернуться до суду з клопотаннями, Ви можете бути позбавлені права власності частково або повністю, згідно чинного законодавстава.

Продаж нерухомості згідно доручення

Трапляється, що квартира продається особою, яка ортимала доручення від власника, а з ним самим немає можливості зустрітися. Невідомо, яким чином була отримана дана довіреність, тому Ви ризикуєте стати жертвою аферистів і від такої угоди краще відмовитися.

Майно, яке було придбане нещодавно

Якщо від дати на свідоцтві про право власності пройшов нетривалий час і вона знову продається, це повинно неабияк насторожувати. Бувають випадки, коли квартиру не перевірили як слід перед угодою, а тепер намагаються якнайшвидше позбутися невдалої покупки. Або ж навпаки, майно отримане шахрайським шляхом і, поки попередній власник не встиг оскаржити здійснений продаж, квартиру продають Вам. В будь-якому випадку, такої угоди краще не укладати.

Майно, яке було одержане, згідно договору дарування

Зі Львова про проблеми при покупці квартириЯкщо складається ситуація, коли Вам пропонують придбати квартиру, яка належить власникові на основі договору дарування, а не купівлі-продажу, варто бути обережним. В цьому випадку договвір може бути оскаржений у суді, а ваше право власності анульоване, внаслідок чого Ви зазнаєте чималих фінансових збитків.
Дуже часто подібні угоди укладаються особами, які не мають жодних родинних зв"язків з метою приховування факту купівлі-продажу майна.

Виникає логічне запитання: як себе вберегти?

Під час підписання договору незайвим буде попросити власника показати довідку з паспортного столу форми 3 , де перечислені усі особи, які за даною адресою прописані. Проте, і це не зможе повною мірою убезпечити Вас від недобросовісних власників, які можуть приховати наявність осіб, що мають право претендувати на житлову площу, але на даний момент не зареєстровані у квартирі. Для ортимання повної інформації щодо осіб, які перебувають в місцях позбавлення волі, на строковій службі в армії або з будь-яких інших причин були незаконно зняті з реєстрації, Вам необхідно, крім вищезазначеної довідки,вимагати виписку історії реєстрацій.

Також варто вияснити, чи не знаходиться нерухомість в Реєстрі судових рішень, чи не є вона предметом спорів. Але в кожному разі самостійно це зробити навряд чи виявиться можливим, тому краще звертатися до фахівців, які нададуть Вам вичерпну інформацію.
Успіхів Вам, та до зустрічі у Львові!

Чого від власників львівських квартир хочуть орендарі?

Вхід
Логін
Пароль
Забули пароль? Нагадати
Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Viber